Ok, je bent zwanger. En nu? De om en nabij negen maanden van je zwangerschap kunnen spannend zijn, vooral wanneer het om je eerste kindje gaat. Bovendien krijg je te maken met bepaalde ongemakken. Zo kun je last krijgen van misselijkheid, de zogenaamde ochtendmisselijkheid. Dit ontstaat meestal twee tot acht weken na de conceptie. De mate waarin je hier last van hebt, verschilt per vrouw.

Verder krijgen ook veel vrouwen te maken met vermoeidheid. Redenen hiervoor zijn je veranderende lichaam, waar de hormonen doorheen razen en het groeien van de placenta. En dit naast het feit dat je waarschijnlijk ook last hebt van misselijkheid, vaak moet plassen, en last hebt van stemmingswisselingen en brandend maagzuur, om maar enkele kwaaltjes te noemen. Een andere veelgenoemde klacht is veranderde geur. Zo kunnen geuren die je altijd heerlijk vond je ineens enorm gaan tegenstaan.

Gelukkig kan de zwangerschap ook een heel gelukkige en fijne periode zijn. Hoe vaak hoor je niet dat tegen zwangere vrouwen gezegd wordt dat ze stralen?

Gedurende de zwangerschap is het belangrijk regelmatig een echo te laten maken. Zo kan in de gaten gehouden worden of het kindje goed groeit, en of het gezond is.