Wanneer je kindje eenmaal geboren is, dan wordt de groei en gezondheid nauwlettend in de gaten gehouden. In de eerste week wordt een hielprikje gedaan, waarna het bloed wordt nagekeken op aandoeningen.

Bij regelmatige bezoeken aan het consultatiebureau wordt je kindje gewogen en gemeten. Dit is meestal vanaf een leeftijd van vier weken. De gegevens worden bijgehouden in een groeicurve, waarin te zien is hoe jouw kindje groeit in  vergelijking met andere kindjes. Verder wordt gekeken naar de fijne en grove motoriek, de spraakontwikkeling, taalontwikkeling en de sociaal-emotionele groei.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de groeicurves vastgelegd. Hierbij is rekening gehouden met de ideale omstandigheden, dus dat dit is gebaseerd op de groei van kinderen welke minimaal vier maanden borstvoeding hebben gekregen, en waarvan de moeder niet heeft gerookt gedurende de zwangerschap. De groeicurves die in Nederland gebruikt worden, zijn anders dan die van de WHO. Bij deze groeicurves is ook rekening gehouden met de groei van kinderen die ook kunstvoeding kregen.