Alles over tweelingen

Zoals de meesten al weten zijn er twee verschillende soorten tweelingen. Eeneiige tweelingen en twee-eiige tweelingen. De verzamelnaam van deze twee soorten zijn meerlingen. Een eeneiige tweeling is één eicel en één zaadcel, dit wordt ook wel een Monozygote tweeling genoemd, Mono betekent 1 en zygote is bevruchte eicel. Een twee-eiige tweeling zijn twee eicellen en twee zaadcellen en wordt ook wel de zygote genoemd en dit staat voor twee bevruchte eicellen. Eeneiige tweelingen zijn identiek aan elkaar en hebben dezelfde genen waardoor ze heel veel op elkaar lijken en bijna altijd hetzelfde geslacht hebben. Bij twee-eiige tweelingen gaat het eigenlijk om twee verschillende personen met verschillende genen, dit worden ook wel broertjes en zusjes die op dezelfde dag geboren zijn genoemd. Het kan bij twee-eiige tweelingen dat het geslacht hetzelfde is maar dit kan ook anders zijn.

Hoe ontstaat een tweeling?

Iets wat heel veel invloed heeft op het kunnen krijgen van een tweeling is de genetische aanleg van de vader of van de moeder. Tweelingen die geboren worden door een genetische aanleg zijn vaak twee-eiig. Dus als je in de familie een meer-eiige tweeling hebt is de kans groter dat je zelf ook zwanger wordt van een tweeling. De kansen voor een meerling zijn ook groter als je op latere leeftijd zwanger raakt en daarnaast komt het bij donkere vrouwen ook sneller voor dat ze zwanger worden van een tweeling dan bij blanke vrouwen.

Je krijgt een tweeling!

Veel vrouwen denken al vroeg in hun zwangerschap te weten dat ze zwanger zijn van een tweeling. Meestal wordt dit opgemerkt omdat ze meer aankomen en groeien dan bij een normale zwangerschap. Daarnaast kan de ronding van de buik ook een hint zijn. Een tweeling zorgt er namelijk voor dat de buik niet alleen naar voren staat maar ook opzij. Toch kun je het vermoeden van een tweeling het beste laten bevestigen door een echo. Vanaf week acht is het duidelijk te zien om hoeveel kindjes het gaat. Het kan zo zijn dat het niet te zien is bij de echo en dat het pas duidelijk wordt bij de bevalling omdat de baby’s dan achter elkaar lagen, maar dit komt zelden voor

Ervaringen tijdens de zwangerschap

Iets wat een zwangerschap zo speciaal maakt is dat geen een zwangerschap hetzelfde is. Zo zijn sommige vrouwen heel moe tijdens de zwangerschap terwijl andere weer heel energiek zijn. Tussen de zwangerschap van een baby of van een tweeling zit vaak weinig verschil, toch is de zwangerschap van een tweeling veel vermoeiender omdat de klachten van een zwangerschap vaker voorkomen dan normaal. Iets wat wel heel speciaal is tijdens de zwangerschap is dat je ook tweeling echo’s kan maken zodat je beide spruitjes ziet liggen. Dat is een heel speciaal moment. Daarnaast moet je bij een meerling soms wat vaker naar het ziekenhuis voor controles.

Zwanger van een tweeling: echo’s en meer

Post navigation


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *