Op een dag zie je dat positieve tekentje op je zwangerschaptest. Ja hoor, het gaat echt gebeuren! Je bent zwanger. Bij mij speelden twee emoties een hoofdrol op dat moment. Aan de ene kant enorme vreugde, omdat het ons uiteindelijk gelukt was in verwachting te raken. Aan de andere kant blinde paniek, want wat moeten we allemaal regelen binnen 9 maanden??  Nou, dat is een behoorlijke waslijst, dus ik heb hier even een lijstje gemaakt van dingen die echt niet vergeten mogen worden.

De zwangerschap countdown to-do lijst

 

  1. Het lijkt nog ver weg, maar je kunt het niet vroeg genoeg geregeld hebben. De kraamzorg. Dit is geregeld via je basisverzekering, en iedere vrouw heeft er recht op. Licht je zorgverzekering in over je zwangerschap, en ga na op hoeveel uur kraamzorg je recht hebt. En ook niet onbelangrijk, check even of je zelf het kraambureau kunt kiezen. Verder moet je wellicht wat aanpassingen doen. Zo is het bij kraamzorg belangrijk dat het bed minstens 70cm hoog is.
  2. Ga ik verder met de kinderopvang. Wanneer je weer gaat werken na je verlof, kun je hopelijk een beroep doen op de opa’s en oma’s van je kindje. Maar aan kinderopvang ontkom je bijna niet, en ook hier moet je vroeg bij zijn.
  3. Het kiezen van de naam. Lijkt me duidelijk.
  4. Het inlichten van het bedrijf waar je werkt. Wel zo netjes om je werkgever op tijd in te lichten dat je op een bepaald moment verlof gaat opnemen. Bovendien heb je pas vanaf dat moment recht op wettelijke bescherming tijdens je zwangerschap.
  5. Het maken van een geboorteplan. Hoe wil je bevallen? Is dit thuis of in het ziekenhuis? Wie mag erbij zijn? Zaken om over na te denken, want je wilt tenslotte dat alles zo comfortabel mogelijk voor jezelf verloopt.
  6. Geboortekaartjes laten drukken. Wees er tijdig bij en zorg dat de drukker alleen nog de laatste gegevens nodig heeft wanneer je bent bevallen, zoals de geboortedatum, het gewicht en de lengte.
  7. Zet een koffer klaar voor wanneer de weeën in gaan zetten. Dan heb je direct alles bij de hand wat je tijdens en na de bevalling nodig hebt.
  8. Informeer bij je zorgverzekering hoe het zit met het bijschrijven van jullie kindje op de polis. Belangrijk, want je kindje moet direct vanaf de geboorte verzekerd zijn.
  9. Shop til you drop! Een van de leukere kanten van de zwangerschap, want er is zoveel moois te vinden voor baby’s. Heb je een bepaald budget? Kijk dan gewoon voor de kinderkamer op marktplaats. Gegarandeerd dat je een mooie babykamer hebt tegen een zacht prijsje.
  10. Geniet er zoveel mogelijk van samen met je partner!

Nog een extra voor de stellen die niet getrouwd zijn. Willen jullie dat het kindje de achternaam van de vader krijgt? Dan moet de ongeboren vrucht erkend worden bij de gemeente.

 

 

 

De zwangerschap countdown to-do lijst

Post navigation


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *